2022-08-04 13:14Nieuws

Derde van de kledinggiganten krijgt onvoldoende in nieuw duurzaamheidsrapport

De inspanningen van de kledingindustrie op het gebied van duurzaamheid verlopen te traag, zo blijkt uit de meest recente editie van de Fashion Transparency Index, die op 14 juli is gepubliceerd. De ranglijst, die jaarlijks wordt bijgewerkt, geeft bijna een derde van 's werelds 250 grootste kledingmerken een onvoldoende.

– De kledingindustrie moet haar verantwoordelijkheid voor het klimaat nemen. Het is rampzalig dat een derde van 's werelds grootste kledingmerken nauwelijks verslag uitbrengt over hun werkzaamheden op het gebied van duurzaamheid," zegt Anders Hülse, CEO van Fristads.

Elk jaar onderzoekt de Fashion Transparency Index hoe 250 van 's werelds grootste kledingmerken rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties op het gebied van milieu en mensenrechten, en rangschikt de merken op een schaal van 100 punten.

De kledingmerken die het meest transparant zijn in hun rapportage zijn het Italiaanse OVS, dat de eerste plaats deelt met Kmart Australia en Target Australia, die allen 78% scoren. Vlak achter de gedeelde eerste plaats staan het Zweedse H&M, The North Face en Timberland, die allemaal 66 procent scoorden. Bijna een derde, 73, van de kledingmerken krijgt een bodemscore tussen 0-10 procent.

– "Het is positief dat Zweedse collega's in de sector als positieve voorbeelden worden genoemd. De hele sector zou op dezelfde manier moeten rapporteren, volgens een gemeenschappelijke norm, om de macht echt naar de consument te verschuiven," aldus Anders Hülse.

De textielindustrie is verantwoordelijk voor in totaal 4-8% van de klimaatveranderende emissies in de wereld, waarbij bijna 80% van de emissies plaatsvindt tijdens de productie. Desondanks heeft slechts 29% van de ondervraagde bedrijven wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelstellingen die betrekking hebben op zowel hun eigen activiteiten als op de toeleveranciers die de kleding produceren.

– "Klimaatverandering is de grootste uitdaging van onze tijd, en het wordt er niet bepaald eenvoudiger op gemaakt door bedrijven die hun eigen impact op het klimaat proberen te verbergen. Het zou het vertrouwen in de sector ten goede komen als meer bedrijven de klimaateffecten van hun activiteiten zouden rapporteren," aldus Anders Hülse.

De enquête van dit jaar had ook enkele lichtpuntjes. In 2016 meldde slechts 12,5% van de ondervraagde bedrijven wie hun toeleveranciers waren. Voor de enquête van dit jaar is dat cijfer gestegen tot 48%. Nu meer kledingmerken bekendmaken wie de kleding produceert, zal het eenvoudiger zijn om te controleren of de mensenrechten tijdens de productie worden gerespecteerd.

Kledingmerken met de hoogste scores in de enquête van dit jaar:

Kledingmerk

Resultaat

OVS, Kmart Australia, Target Australia

78

H&M, The North Face, Timberland

66

Vans

65

United Colors of Benetton

63

Gildan

62

C&A, Gucci

59

Puma

58

Dressmann, Esprit

57

Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Ugg

56

Calzedonia, Intimissimi, Tezenis

54

Over de Fashion Transparency Index:

De Fashion Transparency Index wordt uitgevoerd door de organisatie Fashion Revolution. De enquête geeft aan hoe transparant de kledingmerken over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid rapporteren. In het onderzoek is niet gekeken naar duurzaamheidsclaims uit de publieke bekendmakingen van de desbetreffende kledingmerken.

De duurzaamheidsinspanningen van Fristad zijn niet in dit verslag onderzocht. Lees hier meer over het duurzaamheidswerk van Fristad en download het meest recente duurzaamheidsrapport.


Onderwerpen: Duurzaamheid

Over Fristads

Fristads heeft zich sinds 1925 gefocust op de ontwikkeling van duurzame en functionele werkkleding, altijd met professionals in gedachten en met innovatie en duurzaamheid als drijfveren. Ons kledingassortiment omvat zowel klassieke als eigentijdse kleding voor een breed scala aan sectoren en onze kleding voldoet aan de hoogste normen als het gaat om kwaliteit, veiligheid en comfort. Fristads maakt deel uit van de Hultafors Group, die eigendom is van Investment Latour AB, en biedt een breed portfolio aan producten en merken voor professionele vakmensen. Lees meer over Fristads op www.fristads.com.


Contactpersoon

Joyce Elsinga
Marketing Coordinator Benelux
Joyce Elsinga