2021-05-04 09:52Nieuws

Fristads - koolstofuitstoot bijna gehalveerd met EPD-verklaring

De klimaatvoetafdruk van een Fristads Green Fusion-broek is bijna de helft van een conventioneel geproduceerde werkbroek.De klimaatvoetafdruk van een Fristads Green Fusion-broek is bijna de helft van een conventioneel geproduceerde werkbroek.

De uitstoot van broeikasgassen bij de productie van een werkbroek met een milieuproductverklaring (EPD) wordt bijna gehalveerd in vergelijking met conventioneel geproduceerde werkbroeken. Dat is een van de bevindingen in het Fristads Sustainability Report, dat deze week werd gepubliceerd.
"Dit is een uitstekend voorbeeld van waarom het zo belangrijk is om de gevolgen voor het klimaat en het milieu te meten op het niveau van de kledingstukken. Dankzij het EPD beschikken we nu over de kennis om de juiste veranderingen in ontwerp en productie aan te brengen. Daarom zou de invoering van een verplichte meetnorm voor alle kledingstukken een belangrijke actie zijn om de uitdaging van de klimaatcrisis aan te gaan," zegt Lisa Rosengren, hoofd R&D Raw Material bij Fristads.

In het nieuwe Sustainability Report, vergelijkt Fristads twee werkbroeken met een vergelijkbaar ontwerp en functionaliteit. Maar een van de broeken heeft slechts een uitstoot veroorzaakt die gelijk is aan 8,62 kg kooldioxide, vergeleken met 15,77 kg voor de andere broek, een verschil van 45 procent.

De lagere impact op het klimaat kan in de eerste plaats worden verklaard door het feit dat het katoen in een van de broeken is vervangen door de op hout gebaseerde textielvezel lyocell en gerecycled polyester. Ook de hoeveelheid water die nodig is om het kledingstuk te produceren is drastisch gedaald, met 92 procent, vergeleken met conventioneel geproduceerde kledingstukken.

"Goede werkkleding beschermt mensen, maar niet ten koste van het milieu. Terwijl we werken aan een duurzamere collectie hebben we ook een meetinstrument ontwikkeld - een Environmental Product Declaration - dat voor de gehele kledingindustrie gratis te gebruiken is," zegt Anders Hülse, Managing Director bij Fristads.

Wereldwijd is de textielindustrie verantwoordelijk voor vier tot acht procent van de totale uitstoot van broeikasgassent volgens het rapport Fashion on Climate dat vorig jaar werd uitgegeven. Dat is gelijk aan de gecombineerde uitstoot van Frankrijk, Duitsland en het VK. Het grootste deel van de uitstoot vindt plaats in de productiefase. Het EPD dat Fristads gebruikt, is ontwikkeld in samenwerking met het Zweedse onderzoeksinstituut Rise en is gebaseerd op levenscyclusanalyses.

Voor meer informatie, contacteer:
Linda McGurk, PR manager Fristads, +46 33 20 22 76, linda.mcgurk@fristads.com
Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material Fristads, +46  20 21 47, lisa.rosengren@fristads.com

Sustainability Report
Lees en download Fristads’ 2020 Sustainability Report hier.

Feiten: Environmental Product Declaration (EPD)
Een Environmental Product Declaration, of EPD, brengt het totale milieueffect van een product vanuit een levenscyclusperspectief in kaart. Geen enkel aspect van de totstandkoming van het kledingstuk is buiten beschouwing gelaten. De milieuvriendelijke kleding van Fristads staat bekend als de Fristads Green-collectie en is geanalyseerd op de volgende gebieden:

- materiaalkeuze
- materiaal hoeveelheden
- verfprocessen
- water- en electriciteitsverbruik tijdens de productie
- verpakking
- transport

Feiten: dit is Fristads Green
Fristads Green is een unieke collectie waarbij de kledingstukken worden geproduceerd met de nadruk op milieubewustzijn, van ontwerp en materiaalkeuze tot productie en levering aan ons magazijn. De kledingstukken zijn gemaakt van materialen met een kleinere ecologische voetafdruk, zoals biologisch katoen, gerecycled polyester en de op hout gebaseerde vezel lyocell.

De Green kledingstukken zijn geverfd met een speciale technologie e.dye genaamd, waardoor het waterverbruik met 75 procent daalt. Het afvalmateriaal van de productie van alle Fristads Green kledingstukken wordt ter plekke verzameld en geüpcycled tot nieuwe producten, bijvoorbeeld sokken, dekens, comfort pads voor ellebogen en knieën en matrasvulling. Alle kledingstukken zijn OEKO-TEX® gecertificeerd.

Fristads Green artikelen zijn momenteel verkrijgbaar in de categorieën Bouw & Constructie, Service & Industrie en Kou, Wind en Regen. Het doel is om duurzame collecties aan te bieden in alle productcategorieën van Fristads.

 


Onderwerpen: Duurzaamheid

Over Fristads

Fristads heeft zich sinds 1925 gefocust op de ontwikkeling van duurzame en functionele werkkleding, altijd met professionals in gedachten en met innovatie en duurzaamheid als drijfveren. Ons kledingassortiment omvat zowel klassieke als eigentijdse kleding voor een breed scala aan sectoren en onze kleding voldoet aan de hoogste normen als het gaat om kwaliteit, veiligheid en comfort. Fristads maakt deel uit van de Hultafors Group, die eigendom is van Investment Latour AB, en biedt een breed portfolio aan producten en merken voor professionele vakmensen. Lees meer over Fristads op www.fristads.com.

Contactpersoon

Linda McGurk
PR Manager
Linda McGurk