2023-09-14 08:00Nieuws

HTM: “Fristads scoort aantoonbaar hoog op duurzaamheid en kwaliteit”

ZwartePad_bus23 HTMZwartePad_bus23 HTM

Kom verder! Zo ontvangt het Haagse openbaarvervoersbedrijf HTM dagelijks haar klanten. Elke dag reizen vele reizigers van A naar B met hun trams, light-railvoertuigen en bussen. Of, zoals een Haagse komiek ooit zei: ‘Waar zouden al die Hagenaars en Hagenezen zonder Haagse tram wezen?

 

De juiste stoffen, de juiste pasvorm

Maar ‘verder komen’, gaat bij HTM ook over andere zaken. Zoals verduurzaming. Tessa Wildschut, Facilitair Beheerder bij HTM, vertelt: “Dat hoort bij HTM als innovatieve organisatie. Zelf ben ik verantwoordelijk voor alle facilitaire contracten, van de schoonmaak tot de koffie. Zo ook voor de bedrijfskleding. Dit jaar zijn we opnieuw de markt opgegaan omdat we een bedrijfskledingleverancier zochten die beter bij ons past. Daarbij werken we samen met een professional in fashion projects: Suzanne Hulsbos. Waar bij mij de focus ligt op het contractmanagement en de inkoop, adviseert Suzanne over stoffen, pasvormen en draagcomfort. En dat is belangrijk; bedrijfskleding moet goed zitten. Sterker nog, het moet je er goed en professioneel uit laten zien.

 

Bij HTM staat bedrijfskleding voor zichtbaarheid. Van de ruim 2.000 medewerkers trekken zo’n 1.500 medewerkers dagelijks hun HTM-pak aan. Buschauffeurs, trambestuurders, maar ook stewards, service- en receptiemedewerkers, de verkeersleiding en de docenten van de HTM-vakschool. Daarnaast moet kleding functioneel zijn. Wij werken met eigen boa’s, buitengewoon opsporingsambtenaars. Die moeten fysiek goed kunnen bewegen, zonder enig ongemak.”

 

Aantoonbaar duurzaam

HTM zette dit voorjaar de Europese aanbesteding uit met een programma van eisen en alle wensen en vragen. Tessa: “Bij de inschrijvingen zagen we al snel dat Fristads extreem hoog scoort op duurzaamheid. Daarin blinken ze echt uit. Veel organisaties doen het minimale of benoemen zaken die vanzelfsprekend zijn. Bij Fristads doen ze veel meer. Dat zie je onder andere bij het retourproces van kleding. Ten eerste gaat de kleding langer mee, maar ook het aantoonbare hergebruik zorgt voor een zo laag mogelijke footprint. Precies waar we bij HTM voor staan.”

 

Prijs/kwaliteit

Afgelopen juni startte de samenwerking, in oktober rolt de eerste levering van de band. Tessa: “De implementatie zorgt nu al voor een efficiëntieslag. Zo brengen we het aantal kledingpakketten drastisch terug. Een vereenvoudiging, maar een die onze mensen nog altijd volop keuze geeft hun eigen favorieten samen te stellen. De kledingontwerpen zijn bovendien veel beter in kwaliteit en draagcomfort dan voorheen. Qua communicatie zijn de lijnen kort en weten we precies waar we aan toe zijn. Heel fijn. Daarnaast werken de gedigitaliseerde processen bij Fristads erg prettig, alleen al omdat zo fouten voorkomen worden.  

 

Al deze factoren maakten de prijs ondergeschikt. Onder aan de streep komen we goed uit, omdat er veel tijd en geld bespaard wordt dankzij goedlopende processen.”

 

Bikinilijn

Tessa kijkt uit naar de nieuwe samenwerking met Fristads. “De focus ligt nu op de eerste kledingleveranties, maar in de toekomst ruilen we wellicht het veilige blauw in voor een opvallender look. En komende zomer testen we een nieuwe kledinglijn op de zogenaamde ‘Bikinilijn’. Dat is de tram die in het hoogseizoen richting strand rijdt. Opnieuw de markt opgaan was een goede keuze. Uiteindelijk heb je maar één goede partij nodig en die vonden we!”


Onderwerpen: Nieuwsitem

Over Fristads

Fristads heeft zich sinds 1925 gefocust op de ontwikkeling van duurzame en functionele werkkleding, altijd met professionals in gedachten en met innovatie en duurzaamheid als drijfveren. Ons kledingassortiment omvat zowel klassieke als eigentijdse kleding voor een breed scala aan sectoren en onze kleding voldoet aan de hoogste normen als het gaat om kwaliteit, veiligheid en comfort. Fristads maakt deel uit van de Hultafors Group, die eigendom is van Investment Latour AB, en biedt een breed portfolio aan producten en merken voor professionele vakmensen. Lees meer over Fristads op www.fristads.com.