2022-03-22 14:46Persbericht

Algea zou in de toekomst dé oplossing kunnen zijn voor het verven van textiel

AlgeaAlgea

Duurzaamheid en milieu staan hoog op de agenda van werkkledingfabrikant Fristads, startup Mounid en kenniscentrum Wargön Innovation. Nu hebben zij hun krachten gebundeld in een project dat tot doel heeft een duurzamer alternatief te ontwikkelen voor conventionele textielverfstoffen.

"Wij vinden dat iedereen toegang moet hebben tot milieuvriendelijke werkkleding van hoge kwaliteit, maar het productieproces mag het klimaat niet zwaarder belasten dan noodzakelijk. Aangezien het verven een groot deel van de milieu-impact van de productie veroorzaakt, is dit voor ons een prioriteit, aangezien we werken aan het verminderen van onze milieu-impact. We hebben al geëxperimenteerd met efficiëntere verfmethoden voor textiel, bijvoorbeeld toen we onze milieuvriendelijke werkkledingcollectie Green ontwikkelden, dus toen ons werd gevraagd mee te doen aan dit initiatief, aarzelden we niet," aldus Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material at Fristads.

De textielindustrie is verantwoordelijk voor 4 tot 8 procent van de wereldwijde impact op het klimaat en daarvan vindt bijna 80 procent plaats tijdens de productie. Het conventionele verven van textiel is goed voor een kwart van die emissies. Het proces is bovendien zeer water- en chemicaliënintensief.

"Dit is een slimme oplossing voor het verven van textiel, die essentieel is om de impact van de kledingindustrie op het klimaat en het milieu te verminderen. Om een radicale innovatie als deze op een bredere markt te kunnen brengen, zijn samenwerkingsverbanden tussen verschillende industrieën zoals deze van essentieel belang", aldus Susanne Eriksson, projectmanager bij Wargön Innovation in de Zweedse stad Vänersborg.

Algae inkt – een niet-giftige en biologisch afbreekbare optie

Het project is gebaseerd op twee baanbrekende Zweedse innovaties - de digitale spuittechnologie van Imogo Tech en de algeninkt van Mounid, gemaakt van kleurpigmenten die worden gewonnen en verwerkt uit microalgen - en heeft tot doel een waardeketen voor het verven van textiel tot stand te brengen die radicaal efficiënter met hulpbronnen omspringt en veerkrachtiger is dan vandaag. Het projectmodel verlaagt het water- en energieverbruik tot 90 procent en vermindert de uitstoot van koolstofdioxide met hetzelfde cijfer, vergeleken met conventionele verfmethoden.

Bovendien zijn algen superieur aan plantaardige (op het land gekweekte) kleurstoffen als het gaat om het genereren van biomassa en het opslaan van kooldioxide, wat op zijn beurt helpt het broeikaseffect tegen te gaan..

"Door inktkleurstof te maken van microalgen kunnen we kleding ontwerpen in een volledig gesloten kringloop, terwijl de industriële kleurstoffen die vandaag de dag worden gebruikt dat proces in gevaar brengen. Mounid's methode om inktkleurstof te produceren zorgt voor een hele nieuwe manier om verfstof te maken, wat betekent dat de verfstof zeker kan worden teruggegeven aan de natuur wanneer het product versleten is. Mounid ziet een kleurrijke toekomst voor iedereen op de planeet en dat betekent dat we kleurrijke kleding kunnen blijven ontwerpen met behoud van een kleurrijke, gezonde en natuurlijke wereld," aldus Ida Näslund, oprichter van Mounid.

Naast Fristads nemen onder meer Baux AB, IVL, het Zweedse instituut voor milieuonderzoek, Martinson, Imogo, Sjuhäradsbygdens Färgeri, Stromtech, Miljösus en Woolpower aan het project deel. Het is de bedoeling dat tegen het einde van het project in de herfst van 2023 minstens vier prototypes van de deelnemende merken klaar zijn voor de markt.

Over Wargön Innovation
Wargön Innovation maakt de productie van de koolstofarme materialen van de toekomst mogelijk en is een kenniscentrum dat ondernemers, bedrijven en overheden ondersteunt bij de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe duurzame materialen en innovaties. Wargön Innovation is een onderdeel van Innovatum Science Park en wordt gefinancierd door het regionale structuurfondsprogramma van de EU voor West-Zweden, de regio Västra Götaland, de stad Vänersborg en de intergemeentelijke vereniging Fyrbodal.

Over Mounid
Mounid maakt inktverf met behulp van microalgen om de textiel-en mode-industrie te voorzien van volledig biologisch afbreekbaar, niet-giftige en milieuvriendelijke kleurstof producten. Mounid's eerste algeninkt is momenteel in ontwikkeling om marktklaar te worden in samenwerking met bedrijven in de Zweedse textielindustrie.


Onderwerpen: Duurzaamheid

Over Fristads

Fristads heeft zich sinds 1925 gefocust op de ontwikkeling van duurzame en functionele werkkleding, altijd met professionals in gedachten en met innovatie en duurzaamheid als drijfveren. Ons kledingassortiment omvat zowel klassieke als eigentijdse kleding voor een breed scala aan sectoren en onze kleding voldoet aan de hoogste normen als het gaat om kwaliteit, veiligheid en comfort. Fristads maakt deel uit van de Hultafors Group, die eigendom is van Investment Latour AB, en biedt een breed portfolio aan producten en merken voor professionele vakmensen. Lees meer over Fristads op www.fristads.com.

Contactpersoon

Joyce Elsinga
Marketing Coordinator Benelux
Joyce Elsinga