2023-11-20 08:00Persbericht

Circulariteit in de spotlight bij Fristads

De Zweedse kledingfabrikant Fristads verbreedt de blik op duurzaamheid door circulariteit in de schijnwerpers te zetten.De Zweedse kledingfabrikant Fristads verbreedt de blik op duurzaamheid door circulariteit in de schijnwerpers te zetten.

De Zweedse kledingfabrikant Fristads verbreedt de blik op duurzaamheid door circulariteit in de spotlight te zetten. Voor het derde jaar op rij kiest het bedrijf ervoor om niet deel te nemen aan het verkoopinitiatief Black Friday, in plaats daarvan voeren ze hun activiteiten op om de levensduur van producten te verlengen door middel van reparaties en recycling.

"Vandaag de dag worden te veel kledingstukken weggegooid voordat ze volledig zijn gebruikt, en dit is iets wat we ook ervaren in de werkkledingindustrie. Door manieren te vinden om de levensduur van producten te verlengen, door ze te repareren of opnieuw te gebruiken, geloven we dat we kunnen bijdragen aan het verminderen van de impact van onze industrie op het milieu," zegt Anne Nilsson, Director of Marketing and Sustainability bij Fristads.

Fristads ondersteunt klanten niet alleen met concrete tips over hoe ze hun werkkleding moeten verzorgen om deze zo lang mogelijk mee te laten gaan, maar biedt ook kleine reparaties die gerelateerd zijn aan het claimproces. Van alle claims die in 2022 werden ingediend, werd 39 procent gerepareerd en teruggestuurd naar de klant in plaats van vervangen door een nieuw product.

"De kledingindustrie is op dit moment wereldwijd verantwoordelijk voor vier tot acht procent van de totale uitstoot die het klimaat beïnvloedt en het grootste deel van deze uitstoot is afkomstig van de productiefase. Een belangrijke klimaatmaatregel is daarom om niet meer kleding te produceren dan nodig is en ervoor te zorgen dat producten die geproduceerd zijn zo lang mogelijk gebruikt worden," zegt Anne Nilsson.

Mondiale blauwdruk voor circulaire kledingproductie
In september presenteerde Fristads hun nieuwe wereldwijde recyclinginfrastructuur, inclusief een gecertificeerd recyclingproces in Nederland. De wereldwijde recyclinginfrastructuur is het geesteskind van het Benelux-kantoor van Fristads, dat samen met enkele van hun grote klanten het voortouw heeft genomen bij de ontwikkeling van succesvolle circulaire oplossingen. Het Nederlandse model zal nu dienen als blauwdruk voor het implementeren en opschalen van recycling op alle markten van Fristads.

"We werken al jaren aan het verminderen van de impact van onze productie op het milieu, maar we erkennen ook de behoefte aan innovatieve oplossingen om de cirkel te sluiten nadat het kledingstuk aan het einde van zijn levensduur is gekomen. Ons nieuwe recyclingproces zal helpen dat stukje van de puzzel op te lossen en zorgt ervoor dat we onze voorsprong behouden als het gaat om het leiden van de werkkledingindustrie op het gebied van duurzaamheid," aldus Anne Nilsson, Director of Marketing and Sustainability bij Fristads.

Door het nieuwe recyclingproces zal Fristads afval minimaliseren, het gebruik van nieuwe materialen verminderen en de kringloop van de productie helpen sluiten. Het zorgt er ook voor dat Fristads goed voorbereid is om te voldoen aan de eisen van de aankomende EPR-wetgeving (Extended Producer Responsibility) voor kleding.


Onderwerpen: Duurzaamheid

Over Fristads

Fristads heeft zich sinds 1925 gefocust op de ontwikkeling van duurzame en functionele werkkleding, altijd met professionals in gedachten en met innovatie en duurzaamheid als drijfveren. Ons kledingassortiment omvat zowel klassieke als eigentijdse kleding voor een breed scala aan sectoren en onze kleding voldoet aan de hoogste normen als het gaat om kwaliteit, veiligheid en comfort. Fristads maakt deel uit van de Hultafors Group, die eigendom is van Investment Latour AB, en biedt een breed portfolio aan producten en merken voor professionele vakmensen. Lees meer over Fristads op www.fristads.com.