2021-12-08 10:28Persbericht

Fristads | Closing The Loop

Fristads start met het sluiten van de cirkel in kledingproductie.Fristads start met het sluiten van de cirkel in kledingproductie.

Werkkledingfabrikant Fristads heeft een poloshirt ontwikkeld dat deels is gemaakt van afgedragen kleding. Dat brengt hen een stap dichter bij het doel om de cirkel in de kledingproductie te sluiten.

“We hebben grote vooruitgang geboekt als het gaat om het meten en verminderen van de milieu-impact van onze kleding tijdens het productieproces. De logische volgende stap is om voor de kleding te zorgen nadat ze het einde van hun levensduur hebben bereikt,” zegt Anders Hülse, Managing Director van Fristads.

Fristads levert al jaren de poloshirts aan het grootste Nederlandse post- en logistiekbedrijf PostNL. Dankzij een nieuw pilotprogramma worden die poloshirts nu ingezameld en gerecycled tot nieuwe kledingstukken, waardoor de kringloop voor een deel van de kledingproductie van Fristads wordt gesloten. Het plan voor de lange termijn is om het closed loop materiaal te gebruiken in alle oranje en blauwe shirts die door 25.000 PostNL-medewerkers worden gedragen.

“We onderzoeken alle mogelijkheden om ook voor andere klanten gecertificeerde closed loop kleding te maken,” zegt Marie-José Verbeek, Managing Director van Fristads Benelux. “Met dit project willen we een blijvende verandering teweegbrengen in de kledingproductie.”

Onderdeel van de oplossing
Als eerste haalt Fristads de afgedragen poloshirts op bij de klant en stuurt ze naar een recyclingbedrijf, waar ze worden verwerkt en gemengd met biologisch katoen en gerecycled polyester gemaakt van PET-flessen. Het gerecyclede doek wordt vervolgens geverfd en gebruikt om nieuwe poloshirts te maken. Ongeveer 15 procent van het materiaal in de nieuwe poloshirtcollectie bestaat uit gerecycled materiaal van afgedragen kledingstukken, wat de algehele milieu-impact van het kledingstuk vermindert, zowel door afval te elimineren als door uitstoot en waterverbruik te verminderen. Het hele productieproces wordt gecontroleerd en gecertificeerd door een onafhankelijke derde partij.

“Het sluiten van de cirkel rond onze werkkleding maakt deel uit van onze ambitie in onze reis naar circulariteit,” aldus Heleen Westerhoff, Fristads Benelux Product Specialist. “We willen een onderdeel zijn van de oplossing, niet van het probleem.”


Onderwerpen: Duurzaamheid

Over Fristads

Fristads heeft zich sinds 1925 gefocust op de ontwikkeling van duurzame en functionele werkkleding, altijd met professionals in gedachten en met innovatie en duurzaamheid als drijfveren. Ons kledingassortiment omvat zowel klassieke als eigentijdse kleding voor een breed scala aan sectoren en onze kleding voldoet aan de hoogste normen als het gaat om kwaliteit, veiligheid en comfort. Fristads maakt deel uit van de Hultafors Group, die eigendom is van Investment Latour AB, en biedt een breed portfolio aan producten en merken voor professionele vakmensen. Lees meer over Fristads op www.fristads.com.

Contactpersoon

Joyce Elsinga
Marketing Coordinator Benelux
Joyce Elsinga