2023-05-25 08:00Persbericht

Nieuwe Fristads collectie vermindert CO2-uitstoot met 676 ton

Scania workwear ontwikkeld door FristadsScania workwear ontwikkeld door Fristads

De Zweedse kledingfabrikant Fristads heeft een collectie milieuvriendelijke werkkleding ontwikkeld voor vrachtwagen- en busfabrikant Scania. Het was de gedeelde passie van de twee bedrijven voor het stimuleren van verandering en het voortouw nemen op het gebied van duurzaamheid in hun sector die de deal bezegelde, aangezien de nieuwe collectie de ecologische voetafdruk van werkkleding aanzienlijk vermindert.

"De overeenkomst betekent een grote stap voorwaarts voor Fristads en onze voortdurende inspanningen om de impact van werkkleding op het milieu te verminderen," aldus Frida Avasalu, Global Solutions Director bij Fristads. "Scania is een van onze belangrijkste klanten en de grootste klant tot nu toe die een op maat gemaakte milieuvriendelijke collectie van Fristads ontvangt. Samen kunnen en willen we changemakers voor duurzaamheid zijn."

Fristads heeft 23 kledingstukken met een milieuproductverklaring (EPD) ontwikkeld voor Scania-werknemers in de productie en logistiek in heel Europa. Door over te stappen op de nieuwe kledingstukken wordt 676 ton CO2-equivalenten en 4.380.778 m3 waterequivalenten* bespaard in vergelijking met een conventioneel geproduceerde collectie. Om de levensduur van de oude kledingstukken te verlengen nadat ze zijn vervangen door de collectie van Fristads, kan het oude materiaal worden gebruikt als vulling voor het interieur van vrachtwagens.

De impact van werkkleding meten
Alle kledingstukken in de nieuwe collectie van Fristads worden geleverd met een Environmental Product Declaration (EPD), een door een derde partij geverifieerd document waarin de milieueffecten van een product tijdens zijn levenscyclus worden beschreven. De transparantie van de EPD maakt het voor klanten gemakkelijker om de milieuprestaties van verschillende kledingstukken te vergelijken en een weloverwogen keuze te maken voor bedrijfskleding. Het kan bedrijven ook helpen om doelstellingen in hun eigen duurzaamheidsagenda te halen.

"De nieuwe collectie is een duidelijk teken dat transparantie en verificatie door derden de juiste weg is als het gaat om het verminderen van de milieu-impact van werkkleding. Fristads pionierde in 2019 met het gebruik van EPD's voor kleding en dit bevestigt alleen maar onze inzet om milieubewuste kleding te blijven ontwikkelen", aldus Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material bij Fristads.

* Dit cijfer verwijst naar het waterschaarstepotentieel, d.w.z. het totale milieueffect van het waterverbruik, rekening houdend met de beschikbaarheid van water op de productielocatie. De netto waterbesparing bedraagt 2.104.673 m3.

Over de Environmental Product Declaration (EPD)
Een milieuproductverklaring, of EPD, brengt het totale milieueffect van een product vanuit een levenscyclusperspectief in kaart. Geen enkel aspect van het ontwerp of de productie is daarbij buiten beschouwing gelaten. De kleding in deze maatwerkcollectie van Fristads is op de volgende punten onderzocht:

- materiaalkeuze
- hoeveelheden materiaal
- verfproces
- water- en electriciteitsverbruik in de fabriek
- verpakking
- transport

Vind EPD's van de gekozen kleding hier:
Sweater: S-P-07629,
https://environdec.com/library/epd7629
T-shirt korte mouw: S-P-07630,
https://environdec.com/library/epd7630
T-shirt lange mouw: S-P-07632,
https://environdec.com/library/epd7632
Polo: S-P-07633,
https://environdec.com/library/epd7633
Broek, heren: S-P-07634,
https://environdec.com/library/epd7634
Broek met spijkerzakken, heren: S-P-07635,
https://environdec.com/library/epd7635
Broek, dames: S-P-07636,
https://environdec.com/library/epd7636
Broek met spijkerzakken, dames: S-P-07637,
https://environdec.com/library/epd7637
Shorts, heren: S-P-07638,
https://environdec.com/library/epd7638
Shorts, dames: S-P-07639,
https://environdec.com/library/epd7639


Over Fristads

Fristads heeft zich sinds 1925 gefocust op de ontwikkeling van duurzame en functionele werkkleding, altijd met professionals in gedachten en met innovatie en duurzaamheid als drijfveren. Ons kledingassortiment omvat zowel klassieke als eigentijdse kleding voor een breed scala aan sectoren en onze kleding voldoet aan de hoogste normen als het gaat om kwaliteit, veiligheid en comfort. Fristads maakt deel uit van de Hultafors Group, die eigendom is van Investment Latour AB, en biedt een breed portfolio aan producten en merken voor professionele vakmensen. Lees meer over Fristads op www.fristads.com.


Contactpersoon

Joyce Elsinga
Marketing Coordinator Benelux
Joyce Elsinga